Emoties

Emoties herkennen

Herken je bij jezelf dat sommige negatief geladen emoties vaker voorkomen in je leven? In de vorm van emoties en gevoelens als bijvoorbeeld boosheid, verdriet, irritatie, jaloezie, onderdrukking of angst? Het herkennen van emoties die niet op hun plaats zijn of opgelost mogen worden is wat anders.

Wat is een emotie?

Energie in motie (beweging) is een emotie. Wanneer emoties niet afgemaakt worden of doorvoeld zijn, is het gevolg hiervan is dat emoties zich opstapelen. Emoties worden naast je brein ook opgeslagen in je lichaam, je lichaam wat 1 bonk aan opgeslagen informatie is. Opgeslagen informatie vertaald in fysieke energie komt in beweging en wil naar buiten in de vorm van een emotie. Deze emoties willen eruit en willen aandacht van jou.

Aandacht en emoties

Aandacht dat is toch wel een thema wanneer we spreken over emoties. Wanneer je geen aandacht schenkt aan “negatieve” emoties worden ze (onbewust) verkeerd opgeslagen door jou, sudderen ze op de achtergrond door, en komen ze mogelijk tot uiting op momenten die helemaal niet bij een bepaalde situatie hoort. Zo kun je bijvoorbeeld helemaal uit je slof schieten als je het gevoel hebt dat iemand niet naar jou luistert, terwijl dit minder extreem was voorgevallen indien je eerdere momenten uit je leven goed doorvoeld had. Zo kan het zijn dat je ouders niet niet naar jou luisterden en altijd bezig waren met het werk. Als deze emotie niet goed is afgerond, kun je een uitbarsting krijgen die niet te houden is of te voorzien was. Dit zou kunnen wanneer je denkt dat een collega niet naar jou luistert. Dan gaat oude pijn je parten spelen in het heden.

Het hoeft alleen niet tot een uitbarsting of verdere verdrukking van de emotie te komen. Door jezelf iedere dag bewust te verbinden met jezelf, hoe gek dat ook voor sommigen zou kunnen klinken, kun je beter voelen welke emotie bij de huidige situatie hoort en welke niet passend is. De niet passende emotie kun je parkeren en op een later tijdstip terug laten komen door in een herbeleving te gaan. Door visualiseren en herbelevingen, kun je een gigantisch belemmerende en onverwerkte emotie oplossen.

Dit geldt ook voor de emoties die je misschien niet wilt of kunt uiten. Mensen zijn geneigd om weg te blijven van pijnlijke emoties, maar door dit te doen kunnen mentale en fysieke klachten enorm toenemen. Onverwerkte emoties die grote gevolgen voor jouw welbevinden kunnen hebben. Dit kan ook bij lange onderdrukking leiden tot ernstige ziekten. Ziekten die een noodsignaal zijn voor jou dat er iets moet gebeuren. Door emoties aan te kijken, te doorvoelen, accepteren en in perspectief te plaatsen, doen je laten ontspannen. Het maakt je lichter.

De emotionele ballon

Zie het als een met lucht gevulde ballon die je onder water drukt. Deze probeert continue naar de oppervlakte te komen. Hoe meer deze ballon gevuld is met lucht, opgeslagen en onverwerkte emoties, des te meer druk je moet geven op de ballon om het onder water te houden.

Deze druk kun je ervaren in je lichaam middels hele subtiele, vage en/of hele duidelijke fysieke en mentale klachten. Het moet eruit! Je hebt alleen jezelf er maar mee als je dit laat doorsudderen. Door emoties aan te kijken kun je lucht laten ontsnappen uit de ballon. Poeh dat lucht op 😉

Bevrijdt jezelf van opgekropte en/of onverwerkte emoties. Wordt weer jezelf!